Plante aromatice taiate proaspat (verzi)
Plante aromatice in ghiveci
Plante aromatice uscate

Cum cultivam noi porumbul dulce

Porumbul zaharat (sau dulce) este o specie de porumb diferita de porumbul furajer (cel mai des intalnit, cel din care se produce malaiul). Ca sa va dati seama mai usor, pentru cei care nu sunteti in domeniu, este porumbul din salate, de pe pizza sau din conservele Bonduelle. Este moale, are bobul ceva mai mic, iar el – ca si planta si stiulete – este mai mic decat porumbul "normal".

Materialul acesta este scris de catre o persoana care cultiva in ferma sa specii de porumb zaharat. Toate informatiile pe care vi le dau sunt bazate pe experienta noastra in cultivarea acestei specii, dar si pe informatiile teoretice acumulate de catre noi din sursele studiate anterior. Incerc sa scriu ca de la fermier la fermier si sper sa fiu pe intelesul tuturor.

Sa incepem asadar...

Cu pregatirea terenului. Este bine ca terenul sa fie arat adanc din toamna. In acest fel unele buruieni sunt distruse de gerul iernii, altele sunt ingropate prea adanc ca sa mai poata rasari si apa rezultata in urma topirii zapezii sau in urma ploilor de primavara se infiltreaza mai adanc, fiind apoi accesibil a mai mult timp plantei de cultura, in cazul nostru porumbul dulce.

In primavara noi trecem o data cu discul peste aratura pentru a marunti bolovanii si inca o data cu combinatorul pentru a nivela mai bine si pentru a marunti si mai fin bolovanii ramasi in urma discului. Rasarirea porumbului este afectata destul de mult de terenul pregatit necorespunzator. Intre trecerea cu discul si cea cu combinatorul nu trebuie sa treaca timp deoarece bolovanii mici rezultati in urma discului sunt uscati de soare, se intaresc si apoi nu mai pot fi maruntiti de combinator. Aceste treceri se fac inaintea semanatului cu cel mult o zi.

Tratamente pentru seminte

Facem un tratament cu Bionat inainte de insamantare. Bionat este un amestec de extrase de plante care creste rata de germinatie a semintelor. Astfel, inainte de a semana tratam demintele cu 100ml Bionat / 15Kg seminte. Cititi cu atentie eticheta produsului.

Semanatul si fertilizarea

Semanam indata ce temperatura de la adancimea de semanat (6-8 cm) este de 8 grade Celsius. Ca si date calendaristice undeva intre 25 aprilie si 1 mai. Este bine sa consultati si prognoza meteo pe urmatoarele zile inainte de a incepe semanatul. Asigurati-va ca aveti timp sa terminati tot procesul de semanat inainte sa vina eventuale ploi. Semanatul intrerupt si reluat peste o perioada de 5-6 zile inseamna ca si celelalte lucrari (ierbicidat, prasit, copilit, fertilizat) vor fi decalate intre ele. Apoi, pentru fiecare lucrare trebuie facute doua drumuri in camp in loc de unul singur.

Daca doriti sa semanati la date diferite pentru a avea recoltarea esalonata pe o perioda de timp mai mare, incepeti primul semanat la data la care temperatura din sol o permite (8 grade), apoi decalati celelate semanaturi cu cate 7-10 zile intre ele. Porumbul zaharat poate fi semanat pana la inceputul lui iunie. Dupa aceasta data, din cauza temperaturilor prea mari, germineaza prost. Rata de rasarire scade mult.

Fertilizarea o facem odata cu semanatul. Fertilizam cu azotat de amoniu, 100-150 de Kg la hectar. Ingrasamintele complexe sunt greu solubile in apa, si mai ales daca nu ploua sau nu se iriga, efectul acestora va fi limitat in perioada de vegetatie a porumbului. Azotatul se dizolva mai usor si devine mai repede accesibil plantei.

Numarul de plante la hectar incepe de la 40-45.000 si poate creste la culturi irigate pana la 65-70.000 de plante. Porumbul zaharat, fiind de statura foarte mica, are nevoie de mai putine resurse decat o planta mare de porumb furajer. Din acest motiv putem avea densitati mai mari de plante pe hectar.

Prasitul si fertilizarea faziala

Prasitul se face dupa ce randurile se vad bine si plantele sunt destul de mari ca sa nu fie acoperite de pamant la trecerea cultivatorului. Prima prasila vine cam la 3-4 saptamani dupa semanat, in functie de ritmul de crestere. Odata cu aceasta prasila pot fi administrate din nou ingrasaminte pe rand. Prea multe ingrasaminte nu ajuta, dinpotriva! Nu depasiti 100-150 Kg azotat la hectar. Ideal ar fi sa le puteti aplica in mai multe etape: semanat, prasit, insa adunate nu trebuie sa depariti cantitatea de 250-300Kg/ha.

Rolul prasitului este de a distruge buruienile dintre randuri, eventual de a acoperi cu pamant pe cele dintre fire si de a afana terenul. Daca in urma ploilor sau a irigarii terenul se taseaza sau formeaza o scoarta care impiedica dezvoltarea plantei, oxigenarea solului si a radacinilor si infiltrarea adanca a apei, aceasta scoarta poate fi distrusa tot prin trecerea cu cultivatorul.

Copilitul

Pentru a avea productii mai timpuri, plantele trebuiesc copilite. Aceasta operatiune inseamna ruperea "copiilor" care cresc la internodurile tulpinii. La multe internoduri (locul in care este prinsa frunza de tulpina) veti vedea ca vor aparea ramificatii ale plantei. Acestia sunt copiii. Ei consuma resursele plantei si intarzie cresterea si coacerea fructului. Prin indepartarea lor manuala, planta va directiona toata "energia" catre fruct.

Daca doriti productii mai mari lasati copii la locul lor. Unii dintre acestia fructifica. Acest lucru duce la un numar mai mare de stiuleti, insa recolta vor avea nevoie de mai mult timp pentru coacere.

Irigatul si metodele de irigat

Pentru a nu fi afectati de seceta, acolo unde exista posibilitatea, cultura de porumb trebuie irigata. Acest lucru poate asigura conditii ideale cresterii si dezvoltarii plantei si a stiuletelui. Apa este esentiala in perioada aparitiei spicului si a penei, a umplerii bobului. Fara apa suficienta in aceasta perioada fructificarea este intarziata, fructul poate sa fie mai mic si cu boabele rare sau in conditii extreme planta poate sa nu dezvolte fruct, chiar sa moara.

Metodele de irigare pentru porumb sunt pe brazda, prin picurare sau aspersie.

Irigarea porumbului pe brazda este mare consumatoare de apa, cere bilonarea sau raritarea culturii si pentru randuri lungi este nevoie ca terenul sa fie in panta. Nu o recomandam!

Irigarea prin picurare poate fi aplicata porumbului zaharat mai ales pe suprafete mici. Avantajele sale sunt: consum redus de apa, nu expune foliajul dezvoltarii unor ciuperci datorate caldurii si umiditatii. Dezavantajul este pretul mare al instalatiei si schimbarea sa la intervale de 2-3 ani.

Irigarea prin aspersie este cea pe care noi o folosim. Avantajele sale sunt: posibilitatea de a iriga suprafete mari, fiabilitate ridicata a instalatiei, conbaterea secetei atmosferice. Dezavantajele sunt faptul ca plantele sunt mai dispuse la boli (fungi) si consuma ceva mai multa apa deoarece apa ajunge si intre randuri, nu doar la radacina plantei. Totusi, este metoda preferata de noi.

Cata apa trebuie folosita la udare? Pentru solurile mai nisipoase se prefera udarile mai dese si cu norme de udare mai mici. Noi folosim cam 25-30 de litri/mp ori de cate ori e nevoie (vara aproape saptamanal). Pe soluirile mai grele udam cam 45-50 l/mp cam la 10-14 zile.

Recoltatul si depozitatul

In functie de vreme, de zona geografica si de soi, recoltatul incepe pe la inceputul lui iulie si dureaza aproximativ o luna. Dupa aceasta perioada boabele se sistavesc si nu mai pot fi valorificate.

Recoltatul il facem manual, cu grija, fara a lovi stiuletele. De obicei nu culegem toate plantele la rand, alegem initial fructele mai mari, iar pe cele mici le lasam sa mai creasca. Ambalarea o facem in saci de plasa de cate 50 de bucati pe sac. Atentie la roua! Porumbul ud se incinge mai repede decat cel uscat. Depozitati in loc racaoros, aerisit si umbrit. Nu depozitati pentru mai mult de 2-3 zile. Nu depozitati sacii suprapusi. Nu recoltati foarte mult odata. Fructul sta mai bine pe planta decat in magazie.

Buruienile si combaterea lor

Am lasat catre final acest aspect foarte important. Pentru orice cultura, buruienile sunt una dintre cele mai mari probleme. Sporurile de productie si calitatea recoltei scad vertiginos odata cu prezenta buruienilor in lan. Trebuie acordata o atentie deosebita distrugerii lor in orice cultura, inclusiv in cea de porumb zaharat.

Prima faza ar fi ierbicidarea parcelei pe care urmeaza sa fie infiintata cultura de porumb zaharat inca din toamna cu ierbicid total. Apoi, dupa aproximativ o luna – o luna si jumatate, este bine sa se faca aratura adanca a parcelei (tot in toamna). In acest fel distrugem o parte din buruieline perene care pun probleme culturii de porumb (sorghum halepense). In plus, unele seminte vor fi ingropate adanc sub aratura si nu vor mai germina in primavara.

In faza a doua, ierbicidam pentru buruienile care ies din seminte chiar inainte de semanat, odata cu discuitul si combinatul parcelei. Ierbicidul se aplica incorporat in sol. Putem ierbicida de seminte si dupa semanat, inainte de rasarirea plantutelor, deci nu mai tarziu de 4-5 zile de la semanat. In acest caz este important ca solul sa nu mai fie lucrat mecanic o perioada pentru ca ierbicidul sa isi faca efectul cat mai bine. El formeaza deasupra scoartei o pelicula, iar la trecerea buruienilor germinate prin aceasta pelicula ele sunt distruse. Prin lucrari mecanice distrugem aceasta pelicula, iar efectul ierbicidului scade.

Prasilele mecanice ajuta si ele la distrugerea buruienilor prin taierea acestora sau ingroparea lor sub pamant si sufocare. Sunt recomandate 2 prasile la interval de 10-14 zile.

In ultima faza se poate aplica ierbicidarea in cultura. Chiar daca porumbul este rasarit, putem aplica un ierbicid selectiv care distruge o parte din buruienile din lan dar nu afecteaza porumbul.

Ierbicidele de samanta si cel aplicat in cultura se aleg in functie de buruienile care apar in cultura sau pe care stim ca le avem in lan. Nu este obligatorie ierbicidarea. Putem sa ierbicidam doar de samanta, doar in cultura, ambele sau deloc, in functie de caz.

Respectati normele de aplicare si dozele scrise pe fiecare ambalaj. Cunosc cazuri in care nerespectarea acestor cantitati a dus la afectarea plantei de cultura. Porumbul nu a mai fructificat, a ramas mic si in final s-a uscat.

In incheiere

Sper ca informatiile va vor fi de folos, ca experienta mea va va ajuta sa evitati unele probleme de care m-am lovit eu. Puteti distribui liber acest material altor persoane interesate atata timp cat nu il modificati.

Voi incerca sa adaug imagini la articol pe masura ce cultura noastra de porumb zaharat va incepe sa creasca. Voi adauga pentru fiecare sectiune imagini semnificative perioadei respectiva, asa ca nu uitati sa vizitati situl nostru (www.FermaDinPoiana.ro) pentru ultima versiune a acestui material. Mult succes si recolte bogate!

Nu uita sa adaugi comentariile tale. In felul acesta ne vei ajuta sa inbunatatim articolul. Ajutorul tau este binevenit pentru comunitate!

Porumb zaharat (dulce)

soiul
Spirit F1 (Syngenta)
disponibil
200 000 bucati
incepand cu
25 iunie 2016
pret maxim
0,55 Ron / bucata
posibilitate transport
contra cost

Comanda porumb zaharat

Poti comanda produsele telefonic sau prin email folosind informatiile de mai jos:

Telefoane
+4073 456 6050 (vodafone)
+4074 304 8098 (orange)

Email: andrei@FermaDinPoiana.ro

Atentie! Comanda este finalizata numai dupa confirmarea telefonica!


Posibilitate Transport

Pentru comenzile ferme putem face contra cost distribuţia direct la dumneavoastră. Capacitatea este de maximum 3,5 tone per transport, iar preţul este de 1,30 lei/km (doar dus). Distanţa se măsoara de la poarta fermei (Poiana Mare, Dolj)

Putem de asemenea livra prin curier rapid.

Ridicarea de la poarta fermei

Produsele dumneavoastra pot fi ridicate direct de la poarta fermei in urma unei comenzi prealabile cu cel putin o zi inainte. In acest caz dumneavoastra trebuie sa asigurati transportul.

Contact rapid si comenzi

Ne puteti contacta sau ne puteti trimite comenzi la telefoanele / emailul de mai jos:

+4073 456 6050 (vodafone)
+4074 304 8098 (orange)
andrei@FermaDinPoiana.ro