Plante aromatice taiate proaspat (verzi)
Plante aromatice in ghiveci
Plante aromatice uscate

Tehnologia de cultura a usturoiului

În ferma noastra usturoiul ocupă un loc important între culturi. De la an la an mărim suprafeţele însamânţate cu usturoi şi introducem în cultură soiuri noi. Folosim soiuri româneşti, locale, bine adaptate condiţiilor zonei noastre.

Soiurile de toamnă sunt mai spornice, având producţii mai mari, iar cele de primăvară se pot pastra mai bine, până în primăvara următoare.

În continuare vom descrie tehnologia aplicată de noi în cultivarea acestei plante. Fiecare însa trebuie sa o adapteze condiţiilor specifice locului de cultură. Ceea ce funcţionează bine la noi poate să funcţioneze mai puţin bine în condiţiile de cultură din Moldova.

Plante premergătoare

Bune premergătoare pentru usturoi sunt plantele care eliberează terenul in vară, devreme. Cerealele păioase, porumbul zaharat, porumbul timpuriu, chiar floarea soarelui. Dintre legume usturoiul merge bine după ardei, roşii, varză timpurie, castravete, pepeni. Nu reveniţi cu usturoi pe acelaşi loc mai devreme de 3 ani. Există pericolul atacului diverselor mucegaiuri sau al altor ciupeci (fungi).

Pregătirea terenului

Se ară adânc imediat după recoltarea plantei premergătoare. Apoi terenul se ţine curat de buruieni până în toamnă. Se poate ierbicida, discui sau se poate lucra cu cultivatorul in acest sens. În toamnă plantarea se face în perioada septembrie – octombrie în funcţie de climă şi vreme. În zonele mai reci (nordul ţării) se plantează mai devreme, iar in sud – cum e şi cazul nostru – plantăm în octombrie. Noi plantăm dupa 10-15 octombrie până la 1 noiembrie, după cum este vremea în anul respectiv. În toamnele călduroase plantarea se face mai tarziu.

Pregătirea materialului semincer (bulbii)

Usturoiul se cultivă din bulbi (căţei). Fiecare căpăţână are între 6-10 căţei. Aceştia se desfac bucată cu bucată, iar cei foarte mici, cei alteraţi mecanic sau atacaţi de boli se indepartează. Pentru sămanţat se păstrează doar caţeii sănătoşi.

Desfacerea bulbilor de usturoi se face cu doar câteva zile înaintea semanatului. Păstrarea lor nu poate fi făcută pe durată mare de timp, fiind mult mai sensibili la atacuri de boli si mucegaiuri.

Îmi amintesc cum am păstrat timp de o săptămână bulbii desfăcuţi într-o toamnă şi la semănat am avut surpriza neplăcută să observăm cum unii saci erau incinşi realmente având o temperatură de peste 35-40 de grade. Deja unii bulbi işi schimbaseră culoarea inspre brun închis şi a trebuit sa fie aruncaţi. Aşa că aveţi mare atenţie la timpul de păstrare şi la condiţiile de păstrare.

Cantitatea necesară este de 1000-1300 kg pentru un hectar, în funcţie şi de mărimea bulbilor. Pentru a obţine cantitatea aceasta de bulbi, luaţi cam cu 20% mai mult usturoi. Există pierderi la desfacere.

Tratarea bulbilor înainte de semănat

În funcţie de solul pe care urmează să infiinţati cultura, dacă acesta este predispus la infecţii cu mucegaiuri, dacă este o perioadă caldă şi umedă sau dacă materialul de semănat a fost atacat de mucegaiuri, este recomandată tratarea bulbilor un fugicid. Puteţi folosi Captan sau Metoben în dozele si modul indicate pe ambalaj.

Au fost ani când am tratat cultura şi au fost ani când nu am tratat. Până acum nu am fost afectaţi de fungi.

Semănatul

Înainte de semănat, terenul trebuie pregătit foarte bine, în mod ideal prin trecerea cu o freză. Noi facem următoarele lucrări: arătura de vară sau toamnă cam la 25 de centimetri, discuit, una sau două treceri de combinator cu 2-3 zile inainte de semănat.

Semănăm la distanţa de 30 cm între rânduri, 6-8 cm între fire şi la o adâncime de aproximativ 5-6 cm. Bulbii mai mari se plantează la adâncimi mai mari şi la distanţe mai mari între fire. Cei mici se plantează mai apropiat şi mai la suprafaţă. Poti vedea aici imagini cu randurile de usturoi semanat de noi

Întreţinerea culturii

Pentru culturile înfiinţate în toamnă, dacă este o toamnă secetoasă, este posibil să trebuiască o udare de răsărire. Se udă cu 30-35 litri pe mp, prin aspersie. De cele mai multe ori însă, ploile din toamnă rezolvă singure această problemă.

În primăvară se face o trecere cu cultivatorul cât mai devreme posibil pentru a sparge crusta solului si pentru a aera stratul superficial de sol. În acest fel oxigenul si apa reuşesc să pătrundă mai uşor şi mai adânc la rădăcinile plantei.

Praşilele se execută cand este nevoie pentru a întreţine cultura liberă de buruieni. Începând cu aprilie, noi prăşim odată la două săptămani. În acest fel distrugem mare parte din buruieni.

Când usturoiul începe să formeze bulbi (mai-iunie) nu mai putem prăşi deoarece există riscul de a atinge căpăţâna şi de a o tăia cu sapa. Din acest moment folosim ierbicidul pentru controlul buruienilor. În funcţie de buruienile pe care le aveţi in lan trebuie selectat un anumit ierbicid. Noi folosim Galigan, care işi face treba bine în condiţiile de cultura din zona noastră.

Încercăm să nu ierbicidăm mai des de două ori cultura. După ierbicidare nu se mai intervine mecanic o perioadă de timp pentru ca pelicula de ierbicid sa fie căt mai eficientă. Este bine să se aplice şi o udare in ziua următoare ierbicidatului pentru a obţine un efect maxim. Norma recomandată este de 10-15 l/mp.

Irigatul

Irigatul la usturoi se face prin aspersie. Se folosesc aspersoare cu debit mic si dispersie ridicată care sparg uniform si fin jetul de apă. În acest fel evităm crearea unei cruste la suprafaţa solului. Odată întărită această crustă ar deveni foarte dură, împiedicând aerarea solului şi intrarea apei în profunzime.

Norma de udare este de 30-35 l/mp. Pentru solurile mai nisipoase care nu reţin apa, se preferă udări mai dese cu norme mai mici. Usturoiul se udă ori de câte ori este nevoie, în special în perioada in care se măreşte căpăţâna, apa nu trebuie să lipsească.

Nu se mai udă cu 2-3 săptămâni înainte de recoltat.

Recoltatul

În funcţie de zonă şi de soi recoltatul usturoiului începe în iunie şi poate dura până în august. În zona noastră (Calafat, Dolj) recoltatul începe în iunie.

Recoltatul începe când frunzele sunt uscate în jumătatea superioară. Căpăţânile sunt dizlocate din sol fie mecanizat fie manual cu cazmaua (pentru suprafeţe mici). Apoi sunt adunate manual în mănunchiuri şi depozitate în grămezi mai mari chiar pe câmp. Sunt lăsate la uscat astfel pentru 4-5 zile, apoi se taie frunzele, rădăcinile, se curăţă de pământ, se sortează şi se ambalează în saci de plasă.

Producţia ar trebui să fie de 6-10 tone pe hectar.

Depozitarea

Usturoiul poate fi depozitat pe o perioadă mai lungă, pana la 5-6 luni în condiţii de loc umbrit, ferit de umezeală, dar perioada poate să ajungă si la aproape un an dacă il putem tine în atmosferă controlată ca şi temperatură, umiditate si lumină.Vom reveni cu informaţii suplimentare în completarea articolului odată cu trecerea timpului. Vom semnala eventuale probleme de care ne-am lovit şi cum le-am rezolvat, aşa că vizitaţi periodic situl (www.FermaDinPoiana.ro) pentru ultima versiune a acestui material.

Vă dorim recolte bogate şi aşteptăm comentariile mai jos si pe Facebook.

Nu uita sa adaugi comentariile tale. In felul acesta ne vei ajuta sa inbunatatim articolul.

Usturoi romanesc

soiul
romanesc
disponibil
10 000 Kg
incepand cu
25 iunie 2016
pret de la
5,50 Ron / kg
posibilitate transport
contra cost

Comanda usturoi

Poti comanda produsele telefonic sau prin email folosind informatiile de mai jos:

Telefoane
+4073 456 6050 (vodafone)
+4074 304 8098 (orange)

Email: andrei@FermaDinPoiana.ro

Atentie! Comanda este finalizata numai dupa confirmarea telefonica!


Posibilitate Transport

Pentru comenzile ferme putem face contra cost distribuţia direct la dumneavoastră. Capacitatea este de maximum 3,5 tone per transport, iar preţul este de 1,30 lei/km (doar dus). Distanţa se măsoara de la poarta fermei (Poiana Mare, Dolj)

Putem de asemenea livra prin curier rapid.

Ridicarea de la poarta fermei

Produsele dumneavoastra pot fi ridicate direct de la poarta fermei in urma unei comenzi prealabile cu cel putin o zi inainte. In acest caz dumneavoastra trebuie sa asigurati transportul.

Contact rapid si comenzi

Ne puteti contacta sau ne puteti trimite comenzi la telefoanele / emailul de mai jos:

+4073 456 6050 (vodafone)
+4074 304 8098 (orange)
andrei@FermaDinPoiana.ro