Acasa / Articole / Sămânța de usturoi - calități, cantități, prețuri

Sămânța de usturoi - calități, cantități, prețuri

În acest material doresc să vă pun la dispoziție câteva observații pe care le-am acumulat în timpul de când cultivăm usturoi în fermă. Ele se adresează în principal fermierilor care doresc să cultive suprafețe mai mari, în scop comercial. Evident, pot fi adaptate și pentru cultivarea în gradină, însă vin din experiența mea de cultivator a unor suprafețe de ordinul zecilor de hectare.

Cantitatea de sămânță de usturoi pe hectar

Voi începe cu cantitatea de sămânță de usturoi necesară pentru un hectar. Am citit, tot în online, în mai multe locuri chiar, norme de 600-800 kg de sămânță. De ani de zile, de când punem usturoi, niciodată nu am folosit atât de puțină sămânță! Semănăm soiuri de usturoi care au căpățâna mare, cățeii sunt și ei mari, iar cantitățile de sămânță diferă mult în funcție de calibru. Linia noastră care desface căpățânile în căței îi și calibrează pe aceștia din urmă pe trei calibre. Calibrul mic are de obicei căței cu greutați în jur de 5 grame, cel mijlociu 7-8 grame, iar cel mare 10-12 chiar 13 grame. Cantitațile pe care noi le folosim la hectar sunt de 1100-1300 kg căței mici, 1400-1600 kg căței mijlocii și 1800-2000kg căței mari. Aceste cantități sunt efectiv de usturoi desfăcut în căței. Pentru usturoi căpățână adăugați circa 20%.

Daca doriți să înființați o cultură de usturoi vă stăm la dispoziție cu informații și cu sămânță de usturoi gata desfăcută în căței.

Calitatea semințelor de usturoi

De-a rândul anilor am vorbit cu clienți care au cumpărat sămânța din piață sau târg, iar aceasta nu a germinat sau a germinat prost. O germinație slabă duce 100% la pierderi bănești, astfel că eventuala economie la prețul seminței în final se transformă în pierdere. Atenție la sursa semințelor! Cumpărați din surse de încredere, chiar dacă poate vi se pare un preț mai mare. Feriți-vă de târguri!

În FermaDinPoiana.ro noi folosim anual sămânță certificată și sămânță înmulțirea 1. La vânzare avem anual înmulțirea întâi. Încercați să stați cât mai aproape de înmulțirea întâi din punct de vedere al geneticii semințelor de usturoi. Cu cât vă indepărtați, cu atât o să scadă cantitatea, dar și calitatea usturoiului recoltat.

Modul de prezentare al semințelor

Prin mod de prezentare înțeleg felul în care le cumpărați: căpățână sau gata desfăcute pentru însămânțare. Avantaje pentru varianta căpățână: se păstrează mai mult timp până la însămânțare, preț posibil mai mic. Dezavantaje: se arunca aproximativ 20% în urma desfacerii, necesită multă muncă pentru a fi desfacută în căței, cățeii rezultați sunt necalibrați, de obicei cățeii desfacuți manual conțin destul de multe frunze care pot pune probleme utilajului de semănat. Avantaje pentru sămânța gata desfăcută în căței: gata de semănat, nu mai necesită timp și costuri pentru desfacere, nu mai are pierderi în urma desfacerii, cățeii sunt calibrați, nu conține frunze. Dezavantaje: nu poate fi păstrată mai mult de câteva zile până la însămânțare pentru că pot apărea probleme de depozitare.

Pentru oricare dintre variante vă stăm la dispoziție cu sămânță de usturoi de calitate și sfaturi. Puteți să ne contactați aici.

Pentru ultimele noutați, urmăriți-ne pe Facebook.com/FermaDinPoiana.

Vrei să te ținem la curent cu acest produs? Abonează-te la newsletterul nostru:

Email
 
Telefon
 
Localitate
 
 


Urmărește-ne și pe Facebook: facebook.com/FermaDinPoiana